lauantai 23. maaliskuuta 2013

Pehmeä endomorfi





Uusimmassa KG-lehdessä oli mainio juttu kehotyypeistä ja niille parhaiten sopivista ruokailu-ja liikuntatottumuksista. Juttuun oli haastateltu ravintovalmentaja Kaisa Jaakkolaa, jonka Hormonitasapaino-kirjan itsekin juurin varasin kirjastosta.

"Amerikkalainen psykologi William Sheldon on jakanut 1940-luvulla ihmiset kolmeen keho- eli somatotyyppiin: ektomorfi, mesomorfi ja endomorfi. Harvan ihmisen kroppa edustaa selkeästi yhtä kolmesta vaihdoehdosta. Peilistä saattaa näkyä vähän epämääräisen mallinen keho, jota on vaikea määrittää. Elämäntavat, asennot ja kertyneet kilot voivat hämätä silmää niin, että on hankala muistaa millainen nuoruuden vartalo oli. Vaikka kroppa on muuttunut, kehotyyppi pysyy samana ja kertoo siitä, miten kannattaa syödä ja liikkua."

Tässä artikkelissa esiteltiin kehotyypit lyhyesti ja ytimekkäästi käyttäen otsikoita: Linnunluinen ektomorfi, sporttinen mesomorfi ja pehmeä endomorfi. Sanomattakin selvää, että itse olen tuo viimeinen vaihtoehto. Googlettamalla löytyy aiheesta paljon tietoa, tässä terve.fi-sivustolta löytämäni kooste ja Kaisa Jaakkolan omilta nettisivuilta löysin tämän.

Kirjoitan tiivistetysti tähän nyt pääkohdat omasta kehotyypistäni, KG-lehden nettisivuilta en suoraan löytänyt juttua kopsattavaksi:

" Pyöreän endomorfin lihakset eivät ole kovinkaan runsaat. Rasvan suhteen tilanne on sen sijaan toinen, sillä sitä endomorfi kerää helposti, ja siitä hänen on myös vaikea päästä eroon. Naisilla rasva kertyy erityisesti alavartaloon. Endomorfin hartiat ja lantio ovat yleensä yhtä leveät, joskus hartiat aavistuksen leveämmät. sääret ja käsivarret ovat lyhyenpuoleiset, ja vatsakkuus on selkeää. 

Huojentavaa on, että kun endomorfi on tarkkana, hän pystyy yleensä kehittämän myös lihaksistoaan kohtuullisin ponnistuksin. Endomorfi on yleensä suhteellisen notkea. Ravintoaineet imeytyvät hyvin, vaikkakin kehon toiminnot, kuten ruoansulatus, ovat yleensä verkkaisia.

Mukavuudenhaluinen endomorfi on hyvä rentoutumaan ja korkean rasvaprosentin vastapainoksi hänen leposykkeensä on alhainen. Luontaisesti ekto-ja mesomorfia korkeammasta rasvaprosentista huolimatta endomorfi saattaa voida oikeinkin hyvin.

Liikunta

Sinulle sopivat voimaa ja räjähtävyyttä vaativat lajit, joissa suoritus on lyhytkestoinen. Vapailla painoilla tehtävät kuntosalitreeni sopii sinulle, koska se auttaa parantamaan lihasten ja rasvamassan suhdetta ja sitä kautta vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Käytä kohtuullisia painoja ja pidä vain lyhyet palautukset sarjojen välissä. Sisällytä viikko-ohjelmaan myös energiaa kuluttavaa treeniä, kuten hiihtoa tai uintia. 

Koeta pitää itsesi liikkeessä, sillä kehotyyppisi on se, joka vaatii eniten liikuntaa ja puhtaimman ruokavalion, jotta pysyt kunnossa. Tärkeintä sinulle onkin omaksua kokonaisvaltaine elämäntyyli, joka karkottaa kehosta turhat rasvakertymät ja pitää ne poissa.

Ruoka

Voit tyypillisesti parhaiten ruokavaliolla, jossa hiilareita on melko vähän, ja niiden ajoitus on tarkoin mietitty. Ravintoaine-jakauma painottuu siis proteiiniin ja rasvaan, prosenttien ollessa 25% hiilihydraatteja, 35% proteiineja ja 40% rasvaa. 

Syö pieniä annoksia usein ja pyri nipistämään kokonaiskalorimäärästä vähän, mutta varo nälkiinnyttämästä itseäsi. Unohda kokonaan sokerit ja muu höttöruoka, sillä se jämähtää helposti vyötäröllesi. Käytä hiilihydraattien lähteenä pääasiassa kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Annos tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja, eli perunaa, pastaa, leipää tai muuta viljaa kannattaa sisällyttä kuitenkin liikunnan jälkeiselle aterialle. Äärikarppauksella saatat aiheuttaa itsellesi aineenvaihduntaongelmia."


Todella mielenkiintoinen aihe! Toki olen kuullut näistä kehotyypeistä ennenkin, mutta en ole tutustunut sen paremmin. Tuo ruuansulatuksen verkkaisuus ei tosin pidä omalla kohdallani paikkaansa, mutta kaikesta muusta oikeastaan tunnistankin itseni. Ruokavalio on tämän SD:n aikana ollut juuri ohjeistuksen kaltainen... ja nyt olen ihan tosissani miettinyt salitreenin aloittamista, joka siis olisi oikeinkin passeli tälle kropalle.

Meillä on kunnalla edullinen ja hyvä sali. Toinen vaihtoehto on työpaikkani kuntosali, mutta koska sen ensisijainen kohderyhmä on ikäihmiset, sieltä ei löydy vapaita painoja. Tai käsipainot kyllä on, mutta levypainotankoja ei. Kunnan salilla ei ole mitään ohjaajasysteemi, mutta mieheni on käynyt salilla lähes aina, ja nyt tästä hyvästä alusta innostuneena taidan kelpuuttaa hänet opastajakseni. Jossain vaiheessa ajattelin, että ei siitä mitään tulisi, liian tuttu ja läheinen ihminen opastamassa minua... no ans kattoo!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti